Het juiste dieet https://hetjuistedieet.nl Vind het beste dieet Tue, 07 Nov 2017 10:11:41 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.10 Van een crash dieet naar koolhydraatarm https://hetjuistedieet.nl/2017/11/van-een-crash-dieet-naar-koolhydraatarm/ https://hetjuistedieet.nl/2017/11/van-een-crash-dieet-naar-koolhydraatarm/#respond Tue, 07 Nov 2017 10:11:41 +0000 https://hetjuistedieet.nl/?p=161 Hoe vaak lees je niet dat mensen aan een crash dieet beginnen. Snel even 5 kilo afvallen om weer in die jurk te passen of in die bikini en op vakantie te gaan. Het klinkt zo mooi, eenvoudig en verantwoord. Maar dat is het zeker niet.

Goed dan ook om te zien dat een steeds grotere groep op zoek gaat naar alternatieven voor een crash dieet. Een koolhydraatarm dieet is daar zeer geliefd bij. Of eigenlijk: het bereiden van koolhydraatarme recepten.

Wat is nu het verschil tussen een crash dieet en koolhydraatarm eten en drinken? In dit artikel leggen we je uit waarom koolhydraatarm wel het juiste dieet is (en een crash dieet niet).

Crash dieet versus koolhydraatarme recepten

 

Koolhydraatarm is gezond

Ons lichaam heeft energie nodig. Energie om te kunnen werken, om te kunnen bewegen, maar ook om te kunnen nadenken en zelfs om ons gelukkig te voelen. Energie haalt ons lichaam uit voeding. Voeding is doorgaans opgebouwd uit eiwitten, koolhydraten en (on)verzadigde vetten.

De balans is dat je je vooral koolhydraten eet, daarna veel vetten en circa 10% van je voedingsinname bestaat uit eiwitten. Dat is gezond en daarmee krijg je zowel genoeg energie binnen om te kunnen functioneren, als dat je lichaam niet te dik kan worden.

Energie komt binnen en wordt verbrand. Er is dus aanvoer en afvoer.

Maar… heel veel mensen eten teveel koolhydraten. Het gaat dan met name om enkelvoudige koolhydraten, die niet bijdragen aan je gezondheid. Ze voeden niet, geven nauwelijks energie af en – wat het ergste is – ze worden niet verbrand.

In plaats daarvan worden deze koolhydraten opgeslagen als extra vet. Je wordt dus dikker.

 

Juist afvallen!

Een koolhydraatarm recept helpt je om deze schadelijke, dikmakende koolhydraten uit de weg te gaan. In plaats daarvan eet je wel gezonde koolhydraten (een koolhydraatarm dieet is dus geen dieet waarbij je helemaal geen koolhydraten eet!), eiwitten en onverzadigde vetten.

Wanneer je dat op een verantwoorde, reguliere manier doet, kun je zo’n 2 tot 3 kilo in de week verbranden.

 

Crash dieet

Een crash dieet heeft ook tot doel om veel vet te verbranden. Soms wel 5 kilo in de week! Dat doe je echter niet door op je voeding te letten en gezonder te gaan eten.

Je doet dat namelijk door helemaal niet meer te eten of in ieder geval: veel te weinig. Je hebt crash diëten in allerlei soorten en maten. Van het ziekenhuisdieet tot het 3 dagen dieet en van het militaire dieet tot het grapefruit-, yoghurt- en soepdieet.

Het idee is dat je weinig eet en zodoende minder calorieën tot je neemt, waardoor je lichaam gedwongen wordt overtollig vet te verbranden. De werkelijkheid is dat je lichaam voornamelijk vocht verliest en veel spieren afbreekt om aan energie te komen. Je hebt het idee dat je goed bezig bent, omdat je gewicht verliest. Maar in werkelijkheid verlies je veel energie.

Mensen die een crash dieet volgen ervaren maar tijdelijk het gunstige effect. Naarmate ze hun streefgewicht bereikt hebben, komen ze in rap tempo weer aan en vaak worden ze nog zwaarder. Spiermassa is immers geslonken en eet geen vet meer. Je wordt dikker dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

 

Verantwoord afvallen

Wanneer je op de juiste manier wil afvallen raad je dus al dat je geen crash dieet moet volgen. Wel moet je gezonder gaan eten en drinken. Koolhydraatarme recepten kunnen daar prima bij helpen, evenals de richtlijnen die het Voedingscentrum voorschrijft met het oog op groenten en fruit. Twee stuks fruit en 200 gram groenten zouden al heel veel verschil moeten kunnen maken.

Kies dus bij voorkeur voor de verantwoorde manier en niet voor de snelle manier. Want hoe mooi het ook klinkt, het effect is zeer tijdelijk en lang niet zo gezond.

Bewaren

]]>
https://hetjuistedieet.nl/2017/11/van-een-crash-dieet-naar-koolhydraatarm/feed/ 0
Het soepdieet als ongezond alternatief https://hetjuistedieet.nl/2015/03/soepdieet/ https://hetjuistedieet.nl/2015/03/soepdieet/#respond Fri, 27 Mar 2015 21:06:49 +0000 https://hetjuistedieet.nl/?p=143 In de wereld van de diëten, de wereld van het afvallen en het snel gewicht verliezen lijkt iedereen erop uit te zijn om snel hét dieet te vinden dat én makkelijk in gebruik is én tot zeer snelle resultaten leidt. Crash diëten zijn vanuit die behoefte ontstaan en circuleren al vele jaren over het internet. Het zijn hardnekkige fabels dat je met dergelijke diëten goed af kan vallen. Het zijn diëten die op den duur zelfs schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. We lichten, ter preventie van deze diëten, enkele diëten uit. In dit artikel is dat het soepdieet. Een dieet waarbij je maaltijden vervangt door soepen, met de bedoeling om minder koolhydraten binnen te krijgen en dus meer af te vallen.

Het Soepdieet

Soepen als vervanger voor maaltijden

De gedachte achter het soepdieet is heel simpel:

Vervang iedere maaltijd door een soep.

De regel is dat iedere soep dan wel moet zijn samengesteld uit veel water (geen dikke, gebonden soep dus) en magere producten. Dus veel groenten die weinig koolhydraten bevatten, weinig (mager) vlees en geen vermicelli, want die zit boordevol koolhydraten. De soepen kunnen zowel warm als koud worden gedronken. Vaak wordt in het soepdieet aangeraden om meerdere soepen tegelijk klaar te maken en die in te vriezen. Zo kun je gedurende een week enkele keren een soep uit de vriezer halen en gebruiken om dit dieet te volgen.

 

Soepdieet schema

Het soepdieet schema is in principe heel simpel: soep, soep en nog eens soep. Je vervangt als het ware de belangrijkste maaltijden voor soepen. Sommige mensen ontbijten wel gewoon, maar er zijn ook mensen die dat niet doen. Het ontbijt en soep laten zich namelijk moeilijk combineren. Lunch en diner worden vervangen door soepen.

Het schema ziet er dan ook heel strak uit:

Ochtend: licht ontbijt dat uit veel fruit bestaat, een kop koffie of een kop thee. Wanneer je per sé wil, kun je ook magere melk drinken.

Middag: soep met enkele stukken mager vlees, zonder pasta of vermicelli (koolhydraatrijke producten moet je mijden tijdens dit dieet).

Avond: twee koppen soep met enkele stukjes mager vlees, wederom geen pasta en vermicelli. Je mag bij deze soep eventueel wat (geroosterd) brood met magere boter nuttigen.

 

Gevolg van het soepdieet

Je kunt je voorstellen dat als je gedurende korte tijd weinig eet, je ook veel afvalt. Denk maar eens aan wanneer je ziek bent en geen hap door je keel krijgt. Dan val je ook kilo’s af. Dat gebeurt met het soepdieet dus ook. In korte tijd vliegen de kilo’s er van af en bereik jij je streefgewicht.

Helaas zijn de gevolgen van het soepdieet niet allemaal positief. Het soepdieet kent ook negatieve gevolgen, om het woord consequenties nog maar niet in de mond te nemen. Gevolgen die negatief voor je zijn zijn bijvoorbeeld het hongerige dat je de hele dag blijft achtervolgen. Je kan misselijk worden van al die soepen en doordat je weinig binnenkrijgt, voel je je lamlendig en sukkelig. Het komt je prestaties vaak ook niet ten goeden als je dit dieet volgt.

Daarbij is het gevolg dat je vaak ziet dat mensen die ineens zijn afgevallen met het soepdieet, na korte tijd toch weer aankomen als ze eenmaal van het dieet afgestapt zijn. Logisch, want ineens komen er meer calorieën en vetten binnen en vaak ook moet er toch wat voedingstekort worden gecompenseerd. Een negatief gevolg is dus dat je weer aan begint te komen. En het dieet de rest van je leven volgen, is helaas geen optie, want dat is niet uit te houden.

 

Vermijd het soepdieet

Het mag duidelijk zijn dat het soepdieet weinig goeds voor je in petto heeft. Je kunt het dan ook beter vermijden en op zoek gaan naar een duurzamer dieet. Een dieet waarmee je wel je behaalde effecten kan vieren, omdat ze langer aanhouden. Een crash dieet is geen goede vervanger. Kies liever voor een dieet dat haar werking bewezen heeft en waar mensen over het algemeen erg positief over zijn. Er zijn genoeg van die diëten te vinden, onder meer op onze website.

]]>
https://hetjuistedieet.nl/2015/03/soepdieet/feed/ 0
Wat te doen met het ziekenhuisdieet? https://hetjuistedieet.nl/2015/01/wat-te-doen-met-het-ziekenhuisdieet/ https://hetjuistedieet.nl/2015/01/wat-te-doen-met-het-ziekenhuisdieet/#respond Thu, 15 Jan 2015 22:04:20 +0000 https://hetjuistedieet.nl/?p=133 ziekenhuisdieet afbeeldingIn dit artikel wordt gewaarschuwd voor het ziekenhuisdieet. Het ziekenhuisdieet is namelijk, volgens de schrijver, een gevaarlijk en niet aan te raden dieet. Waarom kun je het ziekenhuisdieet beter uit de weg gaan als je wil afvallen? We geven je hier een korte samenvatting van het dieet en geven ook aan wat de nadelen zijn als je dit dieet volgt. Wellicht ben je in staat om naar aanleiding van dit artikel op zoek te gaan naar een ander dieet, dat beter helpt om je streefgewicht te bereiken.

 

Wat is een ziekenhuisdieet?

Een ziekenhuisdieet is een dieet waarbij je in korte tijd heel veel gewicht kan verliezen. Dat gebeurt door een patroon te volgen (of eigenlijk een dieet schema) dat heel erg streng is. Uitgangspunten bij het ziekenhuisdieet zijn de volgende:

  • Je eet per dag minder dan duizend calorieën (en komt daarmee dus slechts toe aan maximaal 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid);
  • Je eet vooral producten die weinig vet en koolhydraten bevatten;
  • Op het menu staan vooral fruit, groenten en magere producten (zoals magere zuivelproducten en magere vleessoorten);
  • Het ziekenhuisdieet volg je een dag of tien en in die tijd kun je veel gewicht verliezen.

Het ziekenhuisdieet wordt als dieet voornamelijk geschaard onder de zogenaamde crash diëten. Dat zijn diëten die tot doel hebben om je snel op een gewenst gewicht te krijgen. Voorbeelden van die diëten zijn diëten waarbij je weinig eet. In sommige kringen worden dit ook wel de uithongerdiëten genoemd. Ze zijn theoretisch vaak slecht onderbouwd en hebben een vervelende uitwerking op zowel je mentale als fysieke gesteldheid.

 

Voorbeeld van een dieet schema

Een dieet schema dat je aan zou kunnen treffen bij het ziekenhuisdieet is bijvoorbeeld het volgende.

 

Maandag (lunch):

één sinaasappel of 1 grapefruit

één ei

twee bekers yoghurt, halfvol of mager

twee beschuiten of geroosterd brood

 

Maandag (diner):

twee tomaten

twee eieren

één beker yoghurt, halfvol of mager

twee beschuiten of geroosterde boterhammen

een halve krop sla met een klein beetje olie, zout en azijn

 

Dinsdag (lunch):

één sinaasappel of 1 grapefruit

één ei

twee bekers yoghurt, halfvol of mager

twee beschuiten of geroosterd brood

 

Dinsdag (diner):

één sinaasappel of grapefruit

één tomaat

één beker yoghurt, halfvol of mager

één beschuit of geroosterde boterham

één beef tartar (mag gegrild)

 

Woensdag (lunch):

één sinaasappel of 1 grapefruit

één ei

twee bekers yoghurt, halfvol of mager

twee beschuiten of geroosterd brood

 

Woensdag (diner):

één sinaasappel of grapefruit

125 gr. biefstuk (gegrild)

één beker yoghurt, halfvol of vol

één beschuit of geroosterd broodje

 

Donderdag (lunch):

125 gr. kwark

één tomaat

één zure augurk

één beschuit of geroosterde boterham

 

Donderdag (diner):

één appel

twee tomaten

één beef tartar (eventueel gegrild)

één beschuit of geroosterd broodje

 

Vrijdag (lunch):

200 gr. vis (mag je zelf kiezen)

één tomaat

één beschuit of geroosterd broodje

 

Vrijdag (diner):

één ei

één tomaat

een halve krop sla eventueel met wat olie, zout en azijn

 

Wat je aan dit schema kan zien is dat het zich vooral focust op de doordeweekse dagen. De meeste ziekenhuisdiëten staan het toe om in het weekend weer ‘normaal’ te eten. Maar wat je ook ziet is dat er geen ontbijt is inbegrepen in dit dieet en dat is een kwalijke zaak. Hoewel mensen denken dat een ontbijt alleen maar meer dikmaakt, raden de meeste theoretisch onderbouwde diëten juist aan om te ontbijten. Dit heeft namelijk tot gevolg dat je energie hebt en minder behoefte hebt aan suikers tussendoor.

 

Fabels bij het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet zou je helpen om snel gewicht te verliezen en af te vallen. Maar helaas zijn er veel fabels die over dit dieet de ronde doen. We bespreken enkele hardnekkige fabels over het dieet hieronder.

  • Het ziekenhuisdieet zorgt dat je in een paar dagen al veel kilo’s verloren bent.
  • Het ziekenhuisdieet is een gezond dieet waarmee je snel tot resultaat komt.
  • Je kan met het ziekenhuisdieet in een week tijd wel tien kilo of meer afvallen.

 

Fabel 1: de eerste kilo’s zijner snel af

De eerste kilo’s vliegen er inderdaad vanaf. Vaak gaat het om een kilo of drie in de eerste twee dagen. Maar helaas is dat geen vet wat eraf gaat. Het gaat om vocht. Doordat je jezelf uithongert, verdwijnt er veel vocht uit je lichaam en dat merk je aan de kilo’s die je verliest. Maar dit zijn geen gezonde kilo’s om te verliezen, want vocht is essentieel om normaal te kunnen functioneren.

 

crash dieet volgenFabel 2: het ziekenhuisdieet is zeer gezond

Waarom wordt het ziekenhuisdieet door niemand aangeraden? Antwoord daarop is simpel: het is geen gezond dieet. Je doet jezelf enorm tekort, zowel lichamelijk als geestelijk door dit dieet te gebruiken. De gevolgen staan uitgebreid beschreven in het artikel dat we eerder noemden (BRON: www.hulp-bij-afvallen.nl). De conclusie kan kort en bondig zijn: het ziekenhuisdieet is een ongezond dieet.

 

Fabel 3: je kan veel afvallen met het ziekenhuisdieet

Helemaal een fabel is dit niet. Want wie weinig eet valt af. Denk maar eens aan mensen die ziek zijn of griep hebben. Die eten minder en vallen veel af. Maar wat denk je dat er gebeurt als je afgevallen bent en weer normaal gaat eten? Juist. De kilo’s komen vanzelf wel weer bij je terug, omdat je lichaam niet door kan blijven gaan op maar duizend calorieën per dag. Je lichaam zal vanzelf weer van je vragen dat je meer gaat eten en dat ga je merken op de weegschaal.

 

Vermijd het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet leidt tot veel speculaties. Het is een dieet waarmee je razendsnel en in korte tijd af kan vallen. Die gedachte maakt het vooral onder jonge meisjes bijzonder geliefd. Maar het ziekenhuisdieet is geen goed dieet. Het is niet theoretisch onderbouwd en de meeste geruchten zijn fabels. Het is ongezond om snel af te vallen, want je lichaam moet ineens heel erg gaan schakelen. Dat zal je merken aan je gezondheid. Veel beter is het dus om te focussen op een dieet dat wel een gewenst effect op je lichaam kan hebben. En gelukkig staan er daarvan genoeg beschreven op deze website. Wil je meer weten? Kijk dan eens naar wat de Rijksoverheid schrijft over gezonde voeding en gezondheid (BRON: www.rijksoverheid.nl).

]]>
https://hetjuistedieet.nl/2015/01/wat-te-doen-met-het-ziekenhuisdieet/feed/ 0
Vind het juiste dieet https://hetjuistedieet.nl/2014/12/vind-het-juiste-dieet/ https://hetjuistedieet.nl/2014/12/vind-het-juiste-dieet/#respond Tue, 23 Dec 2014 19:53:05 +0000 https://hetjuistedieet.nl/?p=4 Op zoek naar een goed dieetHoe moeilijk kan het zijn om een goed dieet te vinden? Nog best moeilijk, blijkt dagelijks uit de vele bezoekers op onze website. Want een goed dieet vinden, dat is toch nog best een hele zoektocht. Wist je dat er verschillende soorten diëten zijn? Voor elk wat wils, dus. Maar welk dieet is dan het beste dieet voor jou? In dit artikel word je wijzer uit de vele verschillende dieetsoorten die er zijn en kun jij wellicht sneller de knoop doorhakken.

 

Een passend dieet

Wanneer je van plan bent om af te vallen, kan het helpen om een dieet te gebruiken. Een dieet biedt talloze voordelen. Zo geeft het je de richting aan die je in moet slaan om effectief vet te verbranden en je streefgewicht te bereiken. Een passend dieet is een dieetschema dat in jouw leven past. Dat is belangrijk, omdat een schema zich naar jou moet schikken en niet andersom. Een goede manier van afvallen is dus een manier waarvan je nauwelijks door hebt dat het een rol in je leven speelt. Zo’n manier van afvallen is een juist dieet en als je dat gevonden hebt, kun jij pas echt effectief en goed afvallen. Wanneer een dieet in je leven past, betekent dit dat je goed af kan vallen zonder dat je verder veel stil hoeft te staan bij het feit dat je aan het lijnen bent.

 

Drie verschillende soorten diëten

Er zijn op dit moment verschillende soorten diëten die je kan onderscheiden. De belangrijkste diëten komen hieronder aan bod. Hun voor- en nadelen worden voor je opgesomd, zodat je kan zien of het iets voor je is. Achtereenvolgens komen het eiwitdieet, het koolhydraatarme dieet en crash diëten aan bod.

 

Het eiwitdieet

Een afvalwijze die zich richt op eiwitten of proteïnes, is een eiwitdieet. Een goed eiwitdieet helpt je op zelfs twee manieren om doelgericht af te vallen. Zo zorgen de eiwitten ervoor dat je geen last hebt van een hongerig gevoel. Daarbij laten de eiwitten zich moeizaam door je lichaam verteren en kosten ze je dus energie. Met andere woorden: je reserves worden aangeboord en dus vet wordt voor jou verbrand. Een goed voorbeeld van een eiwitdieet is het Slanker Leven Plan van Vitadis, een overcompleet schema waarmee je zeker kan afvallen. Veel andere afvallers zweren bij het dr. Dukan dieet, wat ook wel gezien wordt als de grondlegger van het eiwitdieet. Een Nederlandse variant daarvan is het dr. Frank dieet, wat zich ook richt op eiwitten.

 

Koolhydraatarm dieet

Eigenlijk verschillen het eiwitdieet – wat hierboven besproken werd – en het koolhydraatarme dieet niet bijster veel van elkaar. Een koolhydraatarm dieet heeft als doel om zo min mogelijk koolhydraten te nuttigen. Volgens de achterliggende theorie zijn koolhydraten de echte dikmakers en zorgen die ervoor dat je aankomt. Veel diëten staan nauwelijks stil bij die koolhydraten en daardoor hebben veel mensen het idee dat diëten niet goed werken. Een koolhydraatarm dieet is makkelijk zelf uit te voeren door koolhydraten te gaan zoeken en te vervangen door producten met minder koolhydraten. Wat je zal merken is dat je veel terecht komt bij de eiwitrijke producten, oftewel de producten en gerechten die je volgens het eiwitdieet moet nuttigen. Een eiwitdieet en een koolhydraatarm dieet hebben dus bijzonder veel overlap.

 

Crash dieet

Een totaal andere tak van sport wordt gevormd door de zogenaamde crash diëten. Even ‘crashen’ wordt het ook wel genoemd. Idee is dat je in zeer korte tijd heel veel gewicht kan verliezen. Maar crash diëten zijn niet zo goed en makkelijk vol te houden als de meeste andere diëten, omdat je je als het ware letterlijk uithongert om op gewicht te komen. De meeste crash diëten staan namelijk maar enkele calorieën per dag toe (vaak minder dan de helft die je op een dag nodig hebt) en daardoor heb je continu honger en is een crash dieet heel ongezond en moeilijk vol te houden. Het meest ongezonde crash voorbeeld is het ziekenhuisdieet, maar dat wordt op de voet gevolgd door het 10 dagen dieet, het soepdieet en het yoghurtdieet. Crash diëten hebben inderdaad snel en veel resultaat, maar het is goed om je te realiseren dat dit van tijdelijke aard is. Zodra je het streefgewicht bereikt hebt, zal je weer aankomen.

 

Conclusie

Drie dieetsoorten zijn op dit moment erg in trek. Het betreft het eiwitdieet, gebaseerd op de inname van meer eiwitten, het koolhydraatarme dieet – waarbij je minder koolhydraten nuttigt en ook op zoek gaat naar meer eiwitrijke voeding – en het crash dieet. Die laatste is erg lastig, want er zijn veel negatieve gevolgen van het crash dieet. Het advies is dan ook om op zoek te gaan naar een dieet dat langere tijd effect zal hebben. Zo is het eiwitdieet een dieet waarmee duizenden mensen aan de slag zijn gegaan en die hebben allemaal hun streefgewicht bereikt en behouden. Voor een koolhydraatarm dieet geldt ongeveer hetzelfde, al geeft dat iets minder houvast. Hoe dan ook: van belang is dat jij moet afvallen en dat jij dus een manier van afvallen zoekt die bij je past. Een dieet waar je zogezegd blij van wordt en waarbij jij het gevoel hebt dat het je inderdaad gaat helpen om je streefgewicht te bereiken.

]]>
https://hetjuistedieet.nl/2014/12/vind-het-juiste-dieet/feed/ 0