Paleo dieet

Paleodieet, paleo dieet, wortels schaal, hetjuistedieet.nlHet paleo dieet, ook wel het paleolithisch dieet of het jager-verzamelaardieet, is een dieet die gebaseerd is een dieet die gebaseerd is op de voeding die onze voorouders beschikbaar hadden in het paleolithicum. Dit is een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden. Het paleo dieet bestaat tegenwoordig vooral uit  vis, vlees van dieren die zich met grassen gevoed hebben, fruit, groenten, noten en wortels. In deze dieet bevinden zich er geen zout, verwerkte oliën, zuivel, peulvruchten, geraffineerde suiker of granen. Vaan wordt gezegd dat sinds de mens aan landbouw doet veel genetische middelen worden gebruikt de mens niet is veranderd en een goed dieet zou lijken op die van onze voorouders die jager-verzamelaars waren. Walter L. Voegtlin, gastro-enteroloog,  heeft het paleo dieet in de jaren 70 gepopulariseerd, waarna het overgenomen en aangepast is door verschillende wetenschappers en auteurs. Diverse artsen en diëtisten hebben jarenlang geadviseerd om meer paleolithisch te eten, dit op basis van dieetadviezen die lijken op het dieet die onze voorouders hadden. Hierover is veel controversie bij diëtisten en antropologen, nadat er diverse studies zijn gedaan over de logica, effectiviteit en de mate van gezondheid hiervan.

Basisrichtlijnen voor het volgen van een paleo dieet

  • Gekristaliseerde/Geraffineerde suiker zal bij het te vaak consumeren grote schade aanrichten aan ieder lichaam.
  • Smaakstoffen, kleurstoffen en allerlei kunstmatig gefabriceerd voedsel is verboden.
  • Als je zuivelproducten wilt gebruiken dien je te kijken naar rauwe melk producten. Niet iedereen is tolerant voor zuivel.
  • Peulvruchten en granen kunnen de meeste mensen niet goed verteren.
  • Van vis, vlees en eieren is het van belang dat ze in hun natuurlijke omgeving zijn opgegroeid en op die manier hebben ze hun eigen Paleo dieet. en dat is veel beter dan gefabriceerd vlees.

Verminderde levensverwachting

Alhoewel de mens een toename ziet in de levensverwachting daalt het aantal gezonde jaren. We worden steeds op jongere leeftijd geconfronteerd met ziektes die vaak chronisch zijn, wat langer ziek zijn betekent in een mensenleven. Elk voordeel heeft z’n nadeel. Ondanks de toegenomen levensverwachting is er een afname van het aantal gezonde jaren. We krijgen op steeds jongere leeftijd te maken met de typische westerse ziekten die vaak een chronisch karakter kennen. Ook kampt men met financiële zorg om het gezondheid te blijven behouden en persoonlijke leed, krijgen werkgevers ook te maken met verzuimkosten.

Paleo dieet tegen ziekten

In de westerse wereld is het paleo dieet een goed strijdmiddel tegen ziekten die vooral voorkomen in de westerse wereld. Denk aan: hart- en vaatziekten, diabetes type 2, auto-immunziekten (zoals reuma, diabetes type 1 en MS), Acne, bepaalde vormen van kanker en onvruchtbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *